
För mindre än en vecka sedan så påminde sambon mig om att påsken bara var några dagar bort. Båda två var nog på samma nivå då vi suckade och inte alls var på humör för att varken storhandla eller laga en buffé med mat. Julbordet kändes lite för nära.
Maten sitter liksom fortfarande i halsen känns det som. Och sjukveckorna har tagit ut sin rätt.
Så vi pratade lite om vad vi helst äter på ett påskbord och kom fram till att en smörgåstårta skulle vara den ultimata rätten. Den innehåller alla komponenter som vi tycker om. Nu var vi ju själviska och utgick bara från oss själva. Men vi kände att
vi nog kunde få vara det då årets påskmiddag skulle vara här hemma. Så sagt och gjort. Smörgåstårta blev det. Och smörgåstårta kan aldrig bli fel. Perfekt att tillaga och går relativt snabbt. Vilket ger mig möjlighet till att sova middag med dottern
innan alla kommer. Och jaga påskägg i vårt vardagsrum.
Kanske ta en långpromenad i solen. Nej. Där ljög jag. Rätt så mycket. Ingen jäkla promenad här inte. Jag sov som en skata i natt och kommer inte orka springa runt mer än efter dottern. Eller påskägg. Jag satt även uppe alltför länge och förberedde
dagens blogginlägg. Är inte det dedikation? Och lite idioti? Betyder det att jag är en riktig bloggare nu?
Tips mottages gärna till nästa år!

Börja med att tillaga smörgåstårtan kvällen innan den skall serveras.
Du behöver:
1 paket landgång
Ta fram landgången ca 30 minuter innan du ska sätta igång med smörgåstårtan.
Separera skivorna försiktigt med hjälp av en brödkniv.
Skär av kanterna på skivorna.
Första lagret
2 burkar tonfisk i olja
4 ägg
1/2 burk cornichoner
2 matskedar majonäs
1 matsked creme fraiche
Saft från en 1/2 citron
Salt, peppar och citronpeppar
Koka äggen och låt svalna i kallt vatten.
Häll i tonfisken i en skål.
Hacka cornichonerna i mindre bitar.
Skala äggen och hacka i bitar.
Blanda allt och häll i majonäs & creme fraiche. Droppa ned citronsaft.
Krydda efter smak och tycke.
Andra lagret
400 gram skalade räkor. Tinade från frysdisken.
1 paket färskost
3-4 matskedar creme fraiche
2 matskedar majonäs
Saft från 1/2 citron
Salt, peppar och citronpeppar
Blanda allting i en skål. Krydda efter smak och tycke.
Placera 3 skivor av landgången vertikalt på ett större fat eller en bricka.
Bred det översta lagret. Använd allting av röran. Lagret får gärna vara tjockt.
Placera ytterligare 3 skivor av landgången, men den här gången horisontellt. Detta för att smörgåstårtan skall hålla ihop bättre.
Bred ut räkröran i ett tjockt lager.
Placera ut de sista skivorna av landgången vertikalt igen.
Plasta in smörgåstårtan och ställ in i kylen över natten så att den får gotta till sig.
Topping & dekoration
Creme fraiche , 2.5 dl
2 matsked majonäs
1/2 paket färskost
1 burk kaviar mix eller stenbitsrom
Gravad och kallrökt lax, 2 och ett halvt paket á 200 gram
Färsk dill
2 citroner
1 gurka
Vispa ihop créme fraiche, majonäs och färskost. Täck smörgåstårtan.
Klä in sidorna med lite dillkvistar.
Skär citronen i tunnare skivor och snitta på mitten för att göra en liten tvist med den. Ni vet. Så där klassiskt. Vad den korrekta termen är har jag ingen aning om.
Hyvla gurkan i sneda skivor och i avlånga rektanglar.
Rulla laxen till rosor
Dekorera sedan med toppingen så som ni vill.
Ta ur kylen ca 15 minuter innan servering.


skriven
Glad påsk - Ser ju fantastiskt smarrigt ut!