Laxsmörgås

En kommentar

(null)


"Gomorron är inte riktigt vaken än"... Eller, hur går den där låten? Vänta. Måste googla. 
Okej, så gick den inte. Och varför kan jag typ nästan en Kikki Danielsson låt? Typ. Inte helt. Med lite textkorrigering. Från ett årtal då jag dessutom inte redan var född. Ok, det där var bara märkligt. 

Idag är det påskafton! Och jag känner ingen pepp som helst. Det är ju lite synd. Som tur är ju dottern så liten så hon lider ju inte direkt av bristen av påskharar och målade ägg. Japp. Jag råkade använda mina konstverk till smörgåstårtan. Glömde bort att det skulle vara bordsdekoration. Och påskmust får hon inte dricka. Och för den delen så är det ju bara det första glaset som är gott. Sen väljer man ju Cola zero. All dagar i veckan. Eller ja, under hela påsken. Som hon för övrigt inte heller får dricka. Eller äta påskgodis. Det gör mamman så bra på egen hand. Efter nattningar. Eller gömd i köket för att fylla på energidepoerna.

Men till påskens ära så köpte vi en massa lax. Lite för mycket. Det gick liksom av bara farten så till frukost så valde jag att göra en god laxsmörgås. Inspirerad av min tid som stammis på espresso house. Eller EH som vi kallade det då. Japp. Så ofta var vi där. Så ofta att det stod en färdig kaffe på diskbänken då jag kom in. Speciellt på mornarna så jag inte riktigt var funktionsduglig innan morgonens första kopp kaffe. Så ofta var jag där. Vet inte om det är tragiskt över så många timmar som man spenderat där eller om det bara är sköna jäkla minnen. Alla gånger tjejgänget möttes upp efter jobbet. Alla gånger jag och en kompis släpade oss dit på
mornarna innan jobbet. Alla bakissöndagar som vi suttit där. I våra fåtöljer. Tillfällen som aldrig kommer yttras högt. Inför dottern. För vi hade självklart våra platser. Och nåde de nya gästerna som inte var medvetna om det och satte sig just där. 

Gamla goda tider ändå. Nu har man inte den lyxen. Att sitta still i timmar. Eller dricka varmt kaffe. Eller att vara bakis. Eller äta deras gudomligt goda laxbagel. Som jag för övrigt hört ett svagt rykte om att de tagit bort från sitt sortiment. Eller meny. Eller vad det heter på ett café. 

När jag vaknade så var min första tanke laxsmörgås. Nej. Det var det definitivt inte. Det var åh nej. Vilket är ett uttryck som för övrigt nyttjas av dottern väldigt mycket. Vilket nog betyder att jag säger så en miljard gånger på daglig basis. Det blir nog lätt så när man släcker bränder en gång i kvarten.  

En rolig historia om just "åh nej" utspelade sig för några dagar sedan då jag och dottern stod utanför porten och baxade in vagnen i trapphuset. Precis utanför dörren ligger en snusprilla. Säger man så? Om snus i sådana där påsar? Hur som. Dottern ser snuset och pekar förskräckt och utbrister "åh nej... pappa". Jag visste inte riktigt om jag skulle börja gapskratta för att ungen vet hur hopplös sin far är eller om jag borde gråta för att hon associerar snus med sin far. Huruvida snuset tillhörde sambon eller ej förtäljer inte historien.

Jag ville verkligen inte gå upp i morse. Det känns som om dottern vaknar tidigare och tidigare. Solen lyser för starkt. Och för tidigt. Och våra rullgardiner suger. Jag börjar nästan sakna den mörka vintern. Då kunde man lura ungen att det var natt och somna om med en välling till kl 8 eller 9 i alla fall. Det går inte numer. Solen förråder mig. Så det var bara att knata upp. Och fixa frukost till dottern. Och hälla i sig kaffe. Intravenöst. Nej. Inte riktigt. Men det hade varit nåt. 

(null)

(null)


Till frukost blev det i alla fall laxsmörgås. Till minne av espresso house. Nu hade jag ingen bagle. Och jag orkade inte ställa mig att baka det när jag vid det här laget ville ha frukost nu. Nu, nu, nu. Så jag tog det näst bästa. Toastbröd. Jag älskar Toastbröd. Men det tar vi i ett annat inlägg.

(null)


Laxsmörgås 

Form franska 
Färskost 
Lax
Picklad rödlök
Lite blandsallad

Grilla i mackgrillen 

Bre ett generöst lager med färskost på två skivor form franska. Lägg på en bit gravad eller kallrökt lax. Toppa med picklad rödlök och lite bladsallad. Typ ruccola. Slå ihop skivorna och lägg i en mackgrill. Eller i en stekpanna. Bara värm upp brödet lite, det ska absolut inte bli som när man grillar smörgåsen. Klart! 

(null)


Picklad rödlök är supergott och är enkelt att göra. Jag hade färdig i kylskåpet som tur var. Det går nämligen fort att göra men måste gotta till sig i en timme åtminstone innan den kan serveras. Så man måste dessvärre ha lite framförhållning. 

(null)

Picklad rödlök:

1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
2 rödlökar

Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna.

Skiva löken i tunna skivor. Lägg i en burk med lock. Häll över lagen och ställ in i kylen i minst en timme. 

Den picklade löken håller i ca 1-2 veckor i kyl. 



 
1 Pervin:

skriven

Ja man saknar laxbagel från EH!!! Men det där såg gott ut 😍

Svar: Testa!! Sen blev typ godare!! 😋
Sannas Kitchen Stories