Lövbiff med hemmagjord pommes & bea

En kommentar
(null)


Äntligen kunde jag sjunka ned i soffan och slappna av! Eller inte riktigt. För att knopa ihop det här inlägget och få ut det innan det blir alldeles försent. Och slappna av skulle vara att ta i. Jag har vårstädat både lägenhet och balkong. Och jagat unge. Och sprungit efter saker som sulats ned från balkongen. Och fäktat bort äckliga trasor som gärna skall stoppas i munnen. Jag är med andra ord slutkörd. Och med en, kan vara bruten lilltå. Ett resultat av att försöka valla bort dottern från hallen till vardagsrummet utan att se hallbänken.
Illa luktar jag också. Kan vara för att jag är lika skitig som balkongen var innan jag tog tag i den. Och vråer i den här lägenheten jag inte visste fanns. 
Så riktigt avslappnad är jag inte. BH:n skaver också. Men bloggen först. Duschen sen. Det gäller att prioritera. Typ som att få ut inlägg när folk läser som mest. Japp. Ni hör ju. Jag har gått blogg och instagram skola. Om algoritmer. Tidpunkter. Och innehåll. Eller content som det så fint kallas. Skulle det här skita sig så skulle jag lika gärna kunna coacha folk i sociala medier. "Those who can't, teach". Eller vad är det man säger. Jag har ingen aning. Faktiskt. Jag ordbajsar hej vilt nu. Jag har faktiskt ingen aning om vad jag pysslar med.  Jag liksom wing it och hoppas att det ska funka. Dock har jag faktiskt lyssnat på en podd där dem just tog upp det här med sociala medier. Den var rätt trist. Men jag var blöt och smutsig av rengöringsmedel och baksidan av vår kyl så jag kunde inte byta avsnitt. 

(null)


Idag kommer ytterligare ett tips inför helgen! En riktigt god lördagsmiddag. Och 80- tals klassiker. Lövbiff med pompa och bea! Brukade ni också äta det som små? Unga? Gamla?

För vår del var det färdig fryst pommes som värmdes upp i ugnen och bean kom från Blå band. Pommesen dränktes i grillkrydda och sedan bea. Det vattnas i munnen bara av att tänka på det! Jag tycker fortfarande att den rätten, trots halvfabrikat är bland det godaste som finns. Speciellt påsbean. Dock så ville jag laga den här rätten på mitt sätt och från grunden. För vilken matblogg skulle jag vara annars? 

Som vanligt så blev det lite tidsbrist och middagen påbörjades senare än planerat. Återigen, som vanligt. Därför tog jag och slängde ihop min räddaren i nöden - beadipp istället för att laga bearnaise från grunden. Den här dippen är dock magiskt god och funkar även som pommesdipp till andra maträtter. Typ en hamburgaretallrik. Som jag för övrigt blev galet sugen på nu! Hmm, det kanske får bli helgens middag. Det tåls att fundera på!

(null)


Så här kommer den, min version av 80-talsklassikern -

Lövbiff med hemmagjord pompa & bea

4 portioner:

500 gram lövbiff 
1 kg fast potatis
1 burk hellman's majonäs
1/2 burk inlagd dragon
En skvätt piri-piri
Färsk timjan
Olivolja
Lite smör att stek i
1 msk Vitvinsvinäger 
Salt och peppar
1 msk ättika, 12%

1-2 tsk frusen gräslök
1 tsk frusen persilja
1/2 tsk frusen chili
1-2 vitlöksklyftor 
100 gram smör
Salt

Ta fram smöret från kylen.

Tvätta och gnugga potatisen noga. Skär den i stavar. 

Koka upp en kastrull med 1 liter vatten, 1 msk ättika och salt.

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll i potatisen i det kokande vattnet och koka i 20 minuter. 

Pommesdipp bea style!

Häll en burk majonäs i en skål. 
Häll ut hälften av dragonen och hacka den i mindre bitar. Häll ned dragonen i majonäsen. Rör om.
Häll i vitvinsvinäger och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Ev. Lite chilipeppar om man vill få lite hetta.
Ställ åt sidan och låt dippen få dra lite.

Fiska upp potatisen från kastrullen och lägg på lite hushållspapper så det får torka. Här kan man behöva vara lite försiktig så inte potatisen går sönder.

Örtsmör:

Häll smöret i en skål. Pressa ned vitlök i smöret och häll i de frusna örterna och chilin. Blanda allt ordentligt. Salta och peppra lite grann.

Klä in en plåt i bakplåtspapper och lägg potatisstavarna på plåten. Häll över olivolja och massera in den i potatisen. Riv av timjan från krukan och lägg över potatisen. Salta rikligt. Blanda ordentligt. 
 In i ugnen i ca 25-30 minuter.

När det är 5-10 minuter kvar för potatisen så kan man sätta igång med lövbiffen.

Krydda lövbiffen med salt och peppar på båda sidorna.
Blanda en skvätt olivolja och en klick smör i en stekpanna. Stek lövbiffen på medelhög värme i ett par minuter på vardera sida. Det går snabbt att steka lövbiff så tänk på att inte steka för länge för då kan köttet bli segt.

Servera lite snyggt på en tallrik. Garneringen är dock överflödig. Men ser fint ut. Speciellt på blogg  bilder. 

(null)

(null)







 
1 Linda:

skriven

Klassiker! Sååå gott!

Svar: Så simpelt men ändå så jäkla gott! 😋
Sannas Kitchen Stories