
I skrivande stund sitter jag och äter en väldigt sen frukost. Eller tidig lunch om man hellre vill kalla det för det. Dottern är nedkladdad i yoghurt och mjukost. Och bordet likaså. Golvet också för den delen. Hade det här varit i för ett par år
sedan. Innan dottern. Eller precis när hon kom så hade det krupit i kroppen. Jag hade nästintill fått panik av de klibbiga och kletiga fingrarna. Velat använda högtryckstvätt på inredningen. Och ungen. Idag är det mer en uppgiven känsla. Möjligen
smått apatisk. Mest troligt så kryper det så mycket i min kropp att hjärnan och alla nervsignaler fått kortslutning. Så jag bara sitter här. Likgiltig. Och med en miljard våtservetter. Och duschen redo.
Både för ungen och mig. För allt klet får mig att vilja hoppa in i duschen och skrubba mig i en timme. Minst. Så helt avtrubbad har jag nog inte blivit.
Ikväll ska sambon och jag på date. Utan dottern. Vi ska äta middag. Utan våtservetter. Utan att vara i beredskap för flygande bestick. Och mat. Vi ska få äta varm mat i lugn och ro. Prata fullständiga meningar. Gud vad jag tjatar om sånt. Att kunna prata.
Utan att låta som en sån där auktionsutropare som pratar femhundrasjuttiofem ord i sekunden så allt bara låter som rappakalja.
Sen ska vi gå på vuxenfritids och härja som de två vuxna mogna individer som vi är.
Fan vad vi kommer ha kul. Förhoppningsvis.
Vi kommer antagligen smågnabbas små de två envisa tävlingsskallar som vi kan vara. Vara dåliga förlorare och sämsta vinnare. Speciellt sambon.
Men det kommer bli kul. Speciellt med vetskapen om att det väntar en skön och härlig sovmorgon i morgon.



Idag kommer tips nummer två på lyxigt god Valborgs middag. Denna rätt tar lite längre tid om den tillagas samma dag. Om
Man dock förbereder gratängen dagen innan så behöver det inte ta alltför lång tid. Och man kommer hinna till brasan i god tid!

Fläskkarré med potatisgratäng och kryddig örtsås
4 portioner
Potatisgratäng
1 kg potatis
4-5 dl grädde
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
20 gram smör
Salt
Svartpeppar
Ost
4 fläskkarréer
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Smör
Kryddig örtsås
50 gram smör
3 matskedar mjöl
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk färsk dragon
1-2 tsk frusen persilja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Börja med att ta ut köttet från kylen så att det inte är kylskåpskallt när det ska stekas.
Sätt ugnen på 200 grader
Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. Lägg potatisen i en bunke och pressa vitlöken över. Blanda ordentligt.
Skala och skiva löken.
Ta fram en ugnsform och klicka ut smör i botten.
Lägg ett lager av potatisen i botten och salta generöst och peppra.På med löken och sedan ett nytt lager potatis. Salta och peppra. Lök igen och sedan potatis. Salta. Peppra. Fortsätt tills potatisen är slut. Jag fick 3 lager potatis och 2 lager lök.
Häll över grädden, 4 dl. Spara en dl till senare om det skulle behövas.
In i ugnen och grädda i 30 minuter.
Ta ut gratängen och täck toppen med ost. Kontrollera om mer grädde behöver tillsättas eller inte. In i ugnen igen i 20-30 minuter. Kika till och från så inte toppen bränds.
Såsen:
Smält smör i en kastrull. Blanda ned mjöl. Rör om ordentligt. Häll i grädde. Därefter dragon och persilja. Salta och peppra. Låt koka upp och sedan puttra i några minuter. Smaka av om du vill ha mer salt eller peppar.
Fläskkarréerna:
Lägg köttet på en skärbräda och skär bort det värsta fettet. Salta, peppra och krydda med paprikapulver på båda sidorna.
När potatisgratängen är klar så börjar du steka köttet.
Häll smör i en stekpanna och hetta upp det ordentligt. När smöret "tystnat" så lägger du i köttet och steker ett par minuter på vardera sida. Vänd på köttet ofta så att det får en jämn och fin yta på båda sidorna. Men även för att köttet ska bli tillagat
rakt igenom. Om ytan börjar bli för bränd, sänk då värmen till medelhög.
Stek inte för länge, då blir köttet för torrt och tråkigt.


Servera gärna med en god sallad och njut!
skriven
Gud så gott det ser ut!